Træning i Compassion

Videnskabeligt 8-ugers kursus

Lær at rumme dine svære følelser

Styrk din mentale sundhed og trivsel

Mindsk stress, angst og depression

Styrk mental sundhed sammen med andre der også oplever, at graviditet ikke er en selvfølge

Hos Dansk Center for Infertilitet og Graviditetstab har du mulighed for gratis at deltage i det 8-ugers videnskabelige kursus træning i compassion (TIC).

Her kan du lære at rumme og regulere svære følelser, udvikle redskaber og færdigheder til at passe godt på dig selv og mindske stress og bekymringer. Dette er redskaber, der kan være gode at have med sig, når man vil passe godt på sig selv før, under og efter et fertilitetsforløb eller graviditetstab, da der helt naturligt opstår mange følelser, bekymringer og stressbelastning, når graviditet ikke er en selvfølge.

På 8-ugers kurset lærer du i fællesskab med andre, der også gennemgår fertilitetsforløb eller har oplevet graviditetstab, en systematisk metode til at styrke din mentale sundhed og trivsel samt til at mindske stress, angst og depression.

Med træning i compassion kan man opbygge mod og indre styrke til at være med smerte og lidelse, når livet er svært.

Compassion er at reagere med venlig omsorg, når man møder noget, der er svært hos sig selv – eller hos andre mennesker, som f.eks. en partner, ven eller familiemedlem. Det er en evne, alle mennesker kan træne – og når man gør det, kan man øge trivsel og nedsætte symptomer på stress, depression, bekymringer og angst.

Hvad får jeg ud af at træne compassion?

Med systematisk træning af compassion skaber man opmærksomhed om og forståelse for egne tanker, følelser og adfærd – for derved at udvikle redskaber og færdigheder til at passe bedre på sig selv i svære livsperioder, som det f.eks. er at gennemgå fertilitetsforløb eller graviditetstab. Træningen skaber også muligheder for at udvikle redskaber til at indgå i gode relationer – både i forhold til sig selv og til andre.

Kurset er et manualiseret forskningsbaseret 8-ugers program, der er udviklet ved Aarhus Universitet, Dansk Center for Mindfulness.

Forskning herfra peger på, at kurset nedsætter symptomer på stress, angst og depression. Forskningen viser også, at træning i compassion kan øge evnen til at rumme svære følelser, nedsætte bekymringer, give ro og nærvær, samt at systematisk træning i compassion giver øget psykisk trivsel, selvomsorg, modstandskraft samt nedsætter stress, angst og depression.

De redskaber og evner du tilegner dig gennem kurset, kan komme dig til gode både gennem det forløb, du står i her og nu, men også i dit liv generelt. Evnen til at passe rigtig godt på dig selv og indgå i relationer på en hensigtsmæssig måde, er noget du bruge i alle dele af livet – både i arbejdslivet såvel som privat.

Hvis du arbejder med menneske som f.eks. fysioterapeut, pædagog, læge, sygeplejerske eller psykolog, kan du have særlig gavn af compassiontræning.  Forskning viser nemlig, at træning i compassion nedsætter risiko for arbejdsrelateret stress, udbrændthed og empati-udmattelse.

Hvordan foregår kurset?

Træning i compassion er et manualiseret forskningsbaseret 8-ugers kursus med 1 ugentligt session af 2 timers varighed, som indeholder undervisning, diskussioner og små gruppeøvelser. Undervisningen foregår i grupper på 10 – 20 personer.

Derudover er der hjemmearbejde á ca. 20 – 25 minutters varighed mellem hver session. Hjemmearbejdet hjælper dig med at integrere compassion i din dagligdag og opbygge en regelmæssig træning i compassion.

Kurset er udviklet ved Aarhus Universitet, Dansk Center for Mindfulness på baggrund af de mange års erfaring, som centret har med at undervise i compassion- og mindfulnessbaseret træning samt de erfaringer og forskningsresultater centret har opnået undervejs.

Læs mere om kurset opbygning herunder:

Sådan er kurset bygget op:

Uge 1 - Compassion og Mindfulness

Vi lægger grundstenen for vores compassiontræning. Vi undersøger vores opmærksomhed – hvor er den henne, hvad har den gang i – Og er den dømmende eller vurderende? Vi træner at blive opmærksomme ved hjælp af åndedrættet. Denne opmærksomhed skal hjælpe os til at opdage vores egen og andres lidelse.

Uge 2 - Bevidsthed om kroppen

Vi arbejder videre fra sindet og tager hele kroppen med – særligt med fokus på det fysiske område ved hjertet og på at begynde at mærke og forstå kroppen indefra-ud. Vi undersøger, om vi kan opdage, at der er compassion overalt. Hvad sker der, når vi arbejder og møder os selv og omverden ud fra hjertet?

Uge 3- Empatisk lidelse vs. Compassion

Vi undersøger forskellen mellem empatisk lidelse og compassion. Hvad sker der, når vi bliver overvældet af lidelse i os selv eller andres lidelse, og hvad sker der, når vi møder selvsamme lidelse med compassion i stedet for? Hvad vil det sige at give compassion og kærlig venlighed?

Uge 4 - At være min egen bedste ven

Vi arbejder videre med at undersøge, hvad det vil sige at være sin egen bedste ven. Hvordan ser det egentligt ud, og hvad gør man? Kan man give kærlig venlighed til sig selv, og kan man tage imod det?

Uge 5 - Compassion for mig selv

Vi undersøger, hvad der sker, når man begynder at give compassion til sin egen lidelse. Hvilke barrierer er der, hvad gør man, hvad hvis man gerne vil, men ikke mener, man kan? Dette er nogle af de facetter, vi vil undersøge nærmere.

Uge 6 - Fælles medmenneskelighed

Vi ser nærmere på, om man kan give compassion til mennesker, man ikke kender? Kan man give compassion til mennesker, man ikke bryder sig om, eller som har gjort en fortræd? Kan man give compassion til mennesker, som er så anderledes end en selv, at man tænker, at man intet har tilfælles? Kan vi overhovedet forstå, at vi er ens?

Uge 7 - Aktiv Compassion

Vi undersøger, hvad aktiv compassion betyder for os hver især. Hvordan ser det ud for os individuelt – hvordan gør man? 

Uge 8 - Dedikation

Dedikation: Lev med lethed i en vanvittig verden

Afslutning: Hvad har jeg lært, hvad tager jeg med mig, og hvor vil jeg starte?

Sådan kommer du med på et compassionkursus.

Det er gratis at deltage på vores compassionkurser.

Normalpris for et kursus er 4.594.- (pris v/Aarhus Universitet).

Nedenfor kan du se en oversigt over kommende kurser og et link til tilmelding.

Vores kurser bliver støttet af Velliv Foreningen.

Tilmelding

Online kursus for kvinder og mænd i fertilitetsbehandling og/eller har oplevet graviditetstab.

Hvornår: mandag den 23/9 kl. 16.00 – 18.00.

Kurset forløber følgende datoer: 23/9, 30/9, 7/10, 21/10, 31/10 (OBS torsdag), 4/11, 11/11, 18/11.

Hvor: Online over Zoom

Alle kan deltage og både mænd, kvinder og par er velkommende. Det kræver ingen forudsætninger at være med på kurset.

Kurset er gratis og er støttet af Velliv Foreningen.

Har du spørgsmål til kurset, er du velkommen til at kontakte os på mail: kontakt@dcig.dk

Underviser på kurset er Lise Holck Jørgensen, lektor og cand.pæd.pæd.psyk. Lise er uddannet compassionunderviser ved Aarhus Universitet, Dansk Center for Mindfulness, hvor hun også har undervist TIC-programmet. Desuden har hun en internationel certificering som underviser i compassion.

Lise har stor erfaring med de psykologiske og sociale problematikker, der kan opstå for mennesker under et fertilitetsforløb og for mennesker, der oplever graviditetstab.

Hun har gennem en årrække arbejdet med undervisning, psykologisk rådgivning, og mental sundhed inden for fertilitet og har specialiseret sig i de psykologiske aspekter ved fertilitetsbehandling, barnløshed, fertilitet og graviditetstab. Hun er desuden forfatter til bogen At være i et fertilitetsforløb.

Hvis du har spørgsmål til kurset, er du velkommen til at kontakte os på mail: kontakt@dcig.dk

Dansk Center for Infertilitet og Graviditetstab

- når graviditet ikke er en selvfølge